‘Demon Copperhead’ af Barbara Kingsolver

… et moderne mesterværk og et absolut ”must read” …

Der er gode læseoplevelser, og så er der læseoplevelser, som rammer så dybt, at de nærmest laver mærker i sjælen. ’Demon Copperhead’ tilhører sidstnævnte kategori, og jeg er ret sikker på, at romanen godt kan gå hen at blive min største og bedste læseoplevelse i 2024.

Inspirationen til romanens hovedperson har Barbara Kingsolver fundet i ingen ringere end Charles Dickens berømte romankarakter, David Copperfield. Lige som hos Dickens må også Kingsolvers unge hovedperson gå så grueligt meget igennem, indtil der (gudskelov altså!) er et glimt af håb til slut i romanen.

Den unge Demon bliver født i en trailer i Virginia af sin stofmisbrugende teenagemor. Fra han er 9 år, sendes Demon rundt til forskellige plejefamilier. Ingen af plejefamilierne har hjertet på rette sted, men til gengæld har de hårdt brug for de penge, som følger med et plejebarn. Undervejs i sin udvikling fra barn til ung mand lærer Demon, at livet i små glimt kan være godt, men overordnet set består livet af svigt, sorg og elendighed.

’Demon Copperhead’ handler grundlæggende om et USA på bunden, hvor de laveste socialklasser er ved at gå til grunde i opioider, andre stoffer og alkohol. Om et system, der svigter samfundets svageste, og hvor socialarbejderne har givet op – ikke af ond vilje, men fordi de drukner i et enormt hav af omsorgssager.

Romanen giver et indblik i, hvorfor rigtig mange amerikanere synes, at Trump er den eneste rigtige kandidat til præsidentposten. Læseren får en forståelse for en del af befolkningen, som ikke aner, hvor pengene skal komme fra til at holde fogeden fra døren, varme i rørene eller mad på bordet, og som dermed giver pokker i krigen i Europa og andre landes problemer.

Efter min mening, er ’Demon Copperhead’ et moderne mesterværk og et absolut ”must read” for alle, som ønsker at blive klogere på det samfund, som USA har udviklet sig til gennem de seneste tredive år.


Barbara Kingsolver
’Demon Copperhead’
604 sider
Gyldendal, 1. udgave, 1. oplag, 2024

You might also like

No Comments

Leave a Reply